Bandet ble startet alt i 1980 under mottoet ”Garantert ambisjonsløs rock!” og har siden debutplaten ”En klase bananer & en enkel seng» (1989) levert en stadig større samling sorgmuntre og selvironiske betraktninger om hverdagens fortredeligheter.
De Musikalske Dvergene har gitt ut i alt syv studioalbum, to samleplater og en bok. Høsten 2018 forventer de å være klar med en ny konsertplate.
De Musikalske Dvergene dukket opp i bølgen av norske ”New Wave-band” på tampen av syttitallet. Navnet var både selvironisk og et muntert spark til de hardtslående merkelappne andre grupper smykket seg med på denne tiden. De fleste av disse ”andre gruppene” er nå forsvunnet, noen har gjenoppstått, men De Musikalske Dvergene har vært her hele tiden.
Dvergene fikk tidlig status som kultband, men mens trender og frisyrer har endret seg har Dvergene fortsatt med å levere sine sorgmuntre og selvironiske sanger som passer til små og store konserter, som allsang på vorspiel, -fest og -nachspiel, eller som lydspor til oppvasken.
De som i sin tid heiet Dvergene frem har for lengst fått andre ting å henge fingrene i. Men nye har kommet til, ofte unge menn, men der det er unge menn er det også unge damer. De Musikalske Dvergene trives best i tett og direkte kontakt med publikum – uten nykker og fjas!
De Musikalske Dvergene er
Helge Grønhaug (sang og gitar). Helge kommer fra Laksevåg i Bergen. Han er låtskriver og vokalist og har skrevet de fleste sangene til DMD. Han er også medforfatter av boken ‘DMD – Ned Abels Allé’ (Eide Forlag 1991) skrevet sammen med tidligere DMD gitarist Allert Bøkenes.
Arne Grønhaug (sologitar og kor). Arne er Helges yngre bror og kommer – som sin bror – fra Laksevåg i Bergen. Han har vært med i De Musikalske Dvergene siden gruppen startet i 1980, spiller gitar, er praktisk anlagt og entusiastisk opptatt av gamle busser.
Rolf Skogstrand (bass) er ferskeste medlem i bandet. Han ble med i De Musikalske Dvergene høsten 2022. Han har tidligere vært med i en rekke band deriblant Saft og Brødrene Thue.
Tom Harry Halvorsen (tangenter, trekkspill, munnspill og kor). Kommer også fra Landås og er kjent fra band som Saft, Brødrene Thue, Hole in The Wall etc. Han har vært med på mengde plater med forskjellige artister og skulle egentlig vært med på De Musikalske Dvergenes første album. – Nå er han endelig fullt medlem av bandet!
Willy Korneliussen (trommer). Willy kommer fra Sandviken i Bergen. Han har også vært med i mange band og spilt på mange plater (Bergen Blues Band, Boys in The Band etc, etc). Willy er mest kjent fra ulike bluesband, men har gode ører og et bredt musikalsk spekter å spille på.
Sagt om De Musikalske Dvergene!
«Av og til er De Musikalske Dvergene verdas beste band. Helge Grønhaug er den arketypiske bergensar. Tekstane hans er underfundige og elegante. Melodiane han og resten av Dvergene framfører er over gjennomsnittet fengjande.» – Roald Hansen, Firdaposten- «Tunge Steiner»
«Hemmeligheten bak dvergens egne form for suksess er å ikke prøve så forbanna hardt. De har aldri forsøkt å gjøre seg attraktive for omgivelsene, men laget de sangene de synes fortjener å bli laget, og spilt dem uten å gjøre seg til. Mens andre har sett mot utlandet har Dvergene kikket ut mot Askøy..» – Geir Rakvaag, Dagsavisen- «Tunge steiner”
«Dvergenes storhet, unnskyld uttrykket, er evnen til å skape poesi av hverdagshistorier og finne vakker tristesse der andre bare ser gråvær. Også musikalsk har de et eget talent for å gjøre folkelig gråstein til skinnende gull, med sin blanding av sekstitallsinstinkt og åttitallspreg, countrytakter og snodige innfall.» Erik Fossen, Bergens Tidende- «Om poteter får du snakke med min far”
«De Musikalske Dvergene formidlet hverdag og fest med ualminnelig stor innsikt og selvironi. Sanger som «Marianne (Tempo Corvette)», «Eg gjør så godt eg kan» og «Torsdagsfisken» er klassikere så gode som noen i norsk rock..» – Geir Rakvaag, Dagsavisen- «Om poteter får du snakke med min far”
«Nok en gang understrekes hvor flott rock-språk bergensk kan være. Helge Grønhaug har oversatt tekstene og ført dem over til et vestlandsk univers, med låter som «Solen over by’n» («Sunny Afternoon»), «Daumannsvik» («Dead End Street»), «Dreven dyrker av staffasje» («Dedicated Follower of Fashion»), «Når høsten setter inn» («Autumn Almanac»). Frode Alnæs bidrar med krappe gitarsoloer. Plata strutter av overskudd og humør.» Fredrik Wandrup, Dagbladet- «Veldig respektable menn”
«Dvergene kommer alltid som en fest, så lite moteriktige som det går an å bli, men det blir jo alltid morsomst når man slipper å forstille seg. Hvorfor spise kirsebær med de store når man kan drikke bayer med de små?» Geir Rakvaag, Dagsavisen- «Uten store ord…”