Om frisører og mopeder

Fra «DMD Ned Abels Alle'»
Tekst: H. Grønhaug

 

Frisører

……. Frisørene i vår oppvekst tilhørte et hemmelig brorskap og de drev med ting på si. Vi hatet hverandre gjensidig. Etter tyve minutter i stolen endte du opp fleinet, med pinlig struttende ører, mens det lille som var igjen oppe på hodet hadde sideskill og stinket pomade.

En ting var å sitte hjemme og spille Jimi Hendrix – «Are you Experienced?» på Bambino platespilleren til høyttalerne truet med å revne. Noe helt annet var det å gå den tunge veien til den lokale salong med 15 kroner i neven og et svinnende håp om å komme ut igjen med ørene skjult og æren i behold.

Og her lå sakens kjerne: Å ha hår utover skjorte-kragen var den første prøven. Det var opptakten, det synlige tegnet på et høylytt og i utgangspunktet heller uartikulert opprør. At frisørene her ble en usyldig tredjepart fanget mellom frontene angikk ikke oss. De klippet håret kort, men vi ville ha det langt! Så enkelt var det.

Det gikk rykter om «greie» frisører, frisører som lot seg bestikke, og vi gikk lange veier. Rockere fra Laksevåg klippet seg i Øvregaten. Rockere fra Landås tok bussen til Sandviken. Vi var alltid på fremmed mark og entret stolene med trass i blikket og stein i magen.

Frisøren friserte. Det var hans offisielle gjøremål. Det var hans fasade, hans skalkeskjul. Frisørens egentlige virkefelt lå i det skjulte og ytret seg i form av hemmelige tegn og dunkelt snakk. Vi var ikke dummere enn at vi øynet i hvert fall deler av opplegget. Når en av oss – de unge rockere – åpnet døren stilnet all samtale. Frisøren ble hard i blikket og fant frem sin sløveste saks.

Salongene var ofte små og vinduet mot gaten var ofte todelt. Nederst matt og ugjennomsiktig, øverst ofte behengt med tynne, hvite gardinslør. To, kanskje tre svære stoler sto på rekke med front mot en vegg av speil. Og under speilene var disken med skuffene. Frisørene hadde ting i de skuffene. Det visste alle!

Vi kjente også til frisører som hadde en ekstra stol plassert for seg selv bak et forheng innerst i salongen. Det trengtes ikke mye fantasi for å forstå hva slags barbering som foregikk der!…….

Flere Mopeder

«Vi burde hatt en sang om motorsykler,»sa jeg til broderen,og drakk litt øl
«Jepp!»,sa han. Vi satt og delte en pils, kvelden var ung og vi hadde ingenting spesiellt fore.

«Det er bare det,»sa jeg,»at jeg vet ingenting om motorsykler. Jeg vet ikke engang hva de heter.

«Tempo Corvette!» sa han.
«Er det en motorsykkel?» sa jeg.

«Nei!» sa han: – «Det er en moped!»